ÚCHP v. v. i. > Aktuality

Nazev

20.3.2019

perex dshfkashf hasn ,mvnrhvkjdhs,v f absasnmbf bsf nmabs fbas fnmbasnmbf nmasf

Číst dále


Potraviny včera, dnes a zítra

8.11.2018

V rámci programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV 21 se v úterý 9. října 2018 na České zemědělské univerzitě (budova MCEV II, 2. patro, místnost D222) uskuteční workshop Potraviny včera dnes a zítra. Se svými příspěvky vystoupí např. prof. Jiří Hanika anebo Dr. Magdalena Zimová, která představí možnosti prevence vzniku potravinového odpadu.

Program konference ve formátu pdf ke stažení.

Číst dále




Petr Klusoň becomes member of the EFCE Executive Board

18.12.2017

Dr. Petr Klusoň is to become a member of the European Federation of Chemical Engineering (EFCE) Executive Board as of January 2018. He will replace Prof. Jiří Drahoš who will retire from this function.The EFCE is a non-profit association, the object of which is to promote co-operation in Europe between non-profit-making professional scientific and technical societies for the general advancement of chemical engineering and as a means of furthering the development of chemical engineering.

Číst dále






Nový český objev udělá z peří hnojivo

24.1.2017

Český rozhlas 2 vysílal dne 21. ledna 2017 v pořadu Meteor rozhovor s Ing. Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR o unikátní ekologické metodě zpracování odpadního peří za vzniku živného roztoku s obsahem proteinů a aminokyselin, použitelného coby krmiva pro rybí plůdek, přísadu do krmiv hospodářských zvířat či stimulátoru růstu rostlin.

Číst dále


Workshop Potravinová budoucnost

2.11.2016

Dne 8. 11. 2016 se od 10:00 bude ve Velké zasedací síni ÚCHP konat workshop Potravinová budoucnost, který představí nejnovější výsledky programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Vstup volný v rámci kapacity sálu.

Program přednášek:

10:00 Prof. Ing. František Kaštánek, DrSc.: Zajištění potravinové bezpečnosti pro budoucí dekády

10:20 Ing. Kamila Vávrová, Ph.D.: Analýza potenciálu biomasy v ČR s respektováním potravinové bezpečnosti

10:40 Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.: Mikroorganismy v potravinách – nekonečný příběh


11.00 – 11. 20 Přestávka na občerstvení


11:20 Ing. Olga Šolcová, DSc.: Chemie a potraviny – jak to jde dohromady

11:40 Ing. Petr Kaštánek, Ph.D.: Řasové biotechnologie pro potravinářství

12:00 RNDr. Jaromír Lukavský, CSc.: Extrémofilní řasy a sinice pro potravinové doplňky


12.20 – 12.40 Přestávka na občerstvení


12:40 Prof. Ing. Jiří Hanika, DrSc.: Máte rádi kuřata?

13:00 MUDr. Magdalena Zimová, CSc.: Prevence vzniku potravinového odpadu

13:20 Prof. Ivo Šafařík, PhD., DSc.: Magnetické materiály pro biorafinaci potravinářských odpadů

Číst dále


Workshop Potravinová budoucnost

19.10.2016

Dne 8. 11. 2016 se od 10:00 bude ve Velké zasedací síni ÚCHP konat workshop Potravinová budoucnost, který představí nejnovější výsledky programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Vstup volný v rámci kapacity sálu.

Program přednášek:

10:00 Prof. Ing. František Kaštánek, DrSc.: Zajištění potravinové bezpečnosti pro budoucí dekády

10:20 Ing. Kamila Vávrová, Ph.D.: Analýza potenciálu biomasy v ČR s respektováním potravinové bezpečnosti

10:40 Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.: Mikroorganismy v potravinách – nekonečný příběh


11.00 – 11. 20 Přestávka na občerstvení


11:20 Ing. Olga Šolcová, DSc.: Chemie a potraviny – jak to jde dohromady

11:40 Ing. Petr Kaštánek, Ph.D.: Řasové biotechnologie pro potravinářství

12:00 RNDr. Jaromír Lukavský, CSc.: Extrémofilní řasy a sinice pro potravinové doplňky


12.20 – 12.40 Přestávka na občerstvení


12:40 Prof. Ing. Jiří Hanika, DrSc.: Máte rádi kuřata?

13:00 MUDr. Magdalena Zimová, CSc.: Prevence vzniku potravinového odpadu

13:20 Prof. Ivo Šafařík, PhD., DSc.: Magnetické materiály pro biorafinaci potravinářských odpadů

Číst dále


Několik vět, které nelze zakázat

29.9.2016

Klasická termodynamika je naukou o teple a pohybu a o tom, jak teplo působí na fyzikální a chemické děje. Je založena na čtyřech postulátech, termodynamických větách, které jsou přírodními zákony, jež nelze zpochybnit. Tento text si klade za cíl  seznámit čtenáře s historií objevů, které vedly k formulacím termodynamických vět, a s jejich významem. Parní stroje, spalovací motory, chlazení a mražení potravin, vytápění domů, destilace lihovin a další děje mají termodynamický základ. Ať už si to tedy uvědomujeme, nebo ne, termodynamika je nedílnou součástí každodenního života a jevů, které běžně pozorujeme. Po přečtení této brožury by však pojmy teplo, práce, energie a entropie pro čtenáře už neměly být tajemstvím.

Pdf publikace ke stažení

Číst dále